Operaens mester

Operaens mester

Har man sagt opera, har man næsten og allerede sagt: Giuseppe Verdi. Han levede fra 1813 til 1901, og han komponerede operaer i et tempo, så det kan virke helt unaturligt set i bakspejlet. Nogle hører vi ikke så meget til i dag, men Giuseppe Verdi er manden bag nogle af de mest berømte og mest opførte operaer i verden – og de spilles stadig på store og små operascener rundt omkring på kontinenterne. Vi kan blot nævne: La Traviata, Rigoletto, Trubaduren og Nabucco – og alle operaelskere får kuldegysninger af forventnings glæde, der som bekendt er den største, men for elskere af Verdis operaer også en meget nærværende glæde, når de sætter sig i deres sæde i operahuset og lader op til aftenens forestilling, mens lyset dæmpes, og orkestret stemmer deres instrumenter.

Fra forestilling til organisme

Giuseppe Verdi var en moderne komponist i den forstand, at han ændrede ideen om, hvad en opera var. Tidligere var en opera stærkt inddelt i bestemte elementer – arier, hvor sangerne kunne brillere, kor, duetter – ofte mellem de elskende – og recitativer, der mere er en dialog fremført på en mere udjævnet form for melodi, end det er sang. Med Giuseppe Verdi blev operaen derimod en organisme, og selv om der er masser af flotte arier og solopræstationer i hans operaer, indgår de mere organisk i helheden. Librettoerne til hans operaer er også ofte inspireret af litterære tekster af den højeste kvalitet – af forfattere som Shakespeare eller Verdis samtidige, den franske forfatter Victor Hugo.

Hans gav også korene den plads, de fortjente – for eksempel er det berømte Slavernes Kor fra operaen Nabucco en af de mest kendte og elskede melodier i operaens verden overhovedet. Intet over og intet under, og mange italienere mener faktisk, at den burde være deres nationalsang, idet den handler om en folk, der befries og løsriver sig.

Tre kendte værker

Tre af Giuseppe Verdis mest kendte værker er La Traviata, Othello og Requiem.

La Traviata er den opera, der spilles hyppigst i verden og er en kærlighedshistorie, der gælder til alle tider. Othello tager afsæt i Shakespares drama af samme navn, og Verdi skrev værket efter, at han egentlig var gået på pension – det er ikke kun i dag, at folk ikke så sjældent vender tilbage til arbejdsmarkedet. Requiem’et er Verdis opgør med døden.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

dante