Finsk folkekultur inspirerede Finlands største komponist

Finsk folkekultur inspirerede Finlands største komponist

Jean Sibelius – navnet er kendt af de fleste musikelskere, og i dag er hans kendt over hele verden som den største komponist fra Finland nogensinde. Man kan sige, at han gjorde hele rejsen med, fra da Finland ikke var en selvstændig nation, men et hertugdømme i det russiske kejserrige, over krig og nød, til Finland blev et selvstændigt og frit land og indtog sin plads i Europa efter anden verdenskrig.

Jean Sibelius var født i 1865 og hørte til den del af den finske befolkning, der taler svensk. Han døde i 1857, så han var en del af sit lands historie i en meget omskiftelig tid. Han nåede en høj alder trods et hårdt liv, hvor han i perioder var meget depressiv og i andre havde et stort forbrug af alkohol. I langeperioder lå hans musikalske liv da også stille, men alligevel har kan efterladt en stribe symfonier og andre musikalske værker, som stadig bliver lyttet til med glæde af musikelskere over hele verden.

Mest berømt er måske hans orkesterstykke, Finlandia, som symbolsk beskriver finsk sisu og den kommende triumf, som kommer. Sisu er betegnelsen for det mod og den råstyrke, man skal have for at overleve i et barskt klima og en barsk natur.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

dante