Plakatens vigtige kapitel i kunsthistorien

Plakatens vigtige kapitel i kunsthistorien

Det er ikke alle, der bliver inspireret af billedkunst, og måske er det svært at se, hvorfor det er så stor en ting. Men kunsten har meget at sige, når vi kigger tilbage i tiden, og har fortsat stor indflydelse på det moderne samfund. Her opleves den dog ofte i nye former fra kunstnere som Banksy, der udsmykker gader og stræder med helt særlige kommentarer på samfund og tilværelse. Før i tiden så man dog ofte plakater. De er at i dag at finde i nærmest alle stuer, men har været en flittigt brugt udtryksform gennem vores fortid.

Den velfortjente plads i historien

Plakaten er mange hundrede år gammel, og derfor er moderne metoder til at printe kunstværker markant anderledes i dag. Før i tiden har teknikker som litografi eksempelvis fyldt meget. Her bruges særligt slebne sten som plan for maling af motivet, hvorefter det trykkes ind i papiret. Denne genre har affødt nyere metoder som offsettryk, og vi har set det samme gøre sig gældende inden for andre trykformer.

I den tid blev plakaten ofte brugt til propaganda og lignende politiske kommentarer. De havde ofte noget mere at sige end plakaterne, som man typisk oplever i bybilleder i dag. Her vil langt de fleste have formål som at reklamere for events eller forestillinger. Måske er det også af disse årsager, at kunsten i gader lader til at tage andre former end plakatkunst, når man vil ytre budskaber.

Sådan ser plakatkunstens scene ud i dag

I dag ses udtryksfulde plakater og posters mere i rum på væggene i boliger end på gader. Og det behøver ikke længere være dyrt, når man handler i butikker som Posterton. Det har desuden aldrig været lettere at sælge værker som nyetableret, drømmende kunstner. Vi ser også af disse årsager, at mange vælger at lave udgivelser med print af ens værker, så kunsten gøres tilgængelig for en langt større målgruppe.

Så det kan være starten på en lang karriere som kunstner, hvis man finder en måde at bryde igennem. Måske er det på tide, at plakatkunsten finder sig en solid plads i gadebilledet igen? Kunsthistorien har i hvert fald et stort kapitel, som man kan lade sig inspirere af.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

dante