Opera er for alle

Opera er for alle

Mange forbinder opera med noget elitært og eksklusivt – slet ikke noget, der passer ind i den herskende forestilling om kultur som noget, der lige så godt kunne foregå i håndboldhallen som i det fine teater. Men virkeligheden er en anden – opera er for alle. De fleste vil nyde en operaforestilling, hvis de oplever en, og der er jo ingen der siger, at man skal begynde med Richard Wagers opera ‘Mestersangerne’ – i stedet kan man jo lægge ud med det mere harmoniske repertoire, som operaværkerne jo heldigvis også tæller.

Mange holder således af Mozarts operaer. Her er de smukke melodier i højsædet – eksempelvis, når fuglefængeren Papageno synger den yndefulde arie til den elskede Papagena i operaen die Zauberflöte fra 1791. Yndefuldt og smukt, ja, men også fyldt med fortolkningslag, så operaen har bud til mennesker, uanset deres alder og hvor de befinder sig i livets udvikling. Andre af Mozarts operaer spiller på andre af menneskelivets aspekter. For eksempel Don Juan, eller Don Giovanni, der fokuserer på forførelsen, og Figaros Bryllup, som blandt andet henter sit tema fra feudalismens barske verden, hvor herremanden havde førsteretten til bøndernes brude. Et ubehageligt tema, som også har bud til moderne mennesker, der er påvirket af MeToo-bevægelsen og hele den tankegang, der ligger omkring dette fænomen.

Opera er ofte noget, som man gerne vil klæde sig pænt på til. Tidligere var uniformen ikke så sjældent smoking til herrerne og flotte rober til damerne, og det kan man i dag stadig støde på – ikke mindst i klassiske operabyer som Wien, Paris og Milano, men også i New York, som er hjemby for den berømte Metropolitan opera. I dag er det ofte meget mere afslappet, men vi finder alligevel tit det pæne tøj frem fra garderoben, så besøget i operaen også beklædningsmæssigt bliver en festlig aften. Vil I have børnene med, så kan I finde masser af flot børnetøj på kidsbrandstore.dk, så ungerne også kan blive klædt passende på til en dejlig aften i operaen.

Børnevenlige operaer

Vil I give børnene en god operastart, kan det være en god idé at gå efter operaer, hvor børnene kan genkende handlingen fra godnathistorier og tegnefilm. Det kan for eksempel være Rossinis berømte opera ‘Askepot’, som bygger på den kendte historie om Askepot. Hun lever som fattig tjenestepige på slottet, hvor den onde stedmor huserer og favoriserer sine egne børn helt urimeligt. Men, som de fleste ved, så ender det med, at det er Askepot, der kører afsted i kareten med prinsen, der har søgt sin brud på det fine slot. Den spilles ofte med stor humor og folk i skæve karakterroller, som børnene kan more sig højlydt over.

Det vigtigste, når man vil begynde at interessere sig for opera, er at gå til genren med åbent sind og acceptere, at man for eksempel ikke altid kan forstå, hvad der bliver sunget. Det er i øvrigt i dag løst ved, at de fleste operaerne synges med overtekster over scenen, så alle kan følge handlingen. Men ellers handler opera først og fremmest om at nyde musikken, sangerne og skuespillet og lade sig synke ind i de ofte stormende følelser, som bærer handlingen.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

dante