Mysteriet om Banksy

Mysteriet om Banksy

Hvem er Banksy?

Det spørgsmål har man stillet sig selv siden 1990’erne, hvor den anonyme kunstners værker for første gang blev set på gaderne i Bristol i England.

Banksy er en mulitkunstner, som især er kendt for sin politiske og satiriske graffiti, men på hans fyldige CV står også billedhugger, filminstruktør og skribent. Banksys værker er dog ikke kun forbundet med ros, og han har i England også mødt megen kritik for sine kunstværker på gader og stræder. Banksy er således blevet kaldt for en hærværksmand og hans værker for vandalisme.

Trods kritikken blev Banksy i 2014 kåret som årets person ved Webby Awards i New York, og han har også vundet andre priser for sine forskellige værker. Men Banksy møder naturligvis aldrig op for at modtage sine priser.

Hans dokumentarfilm “Exit Through the Gift Shop” fra 2010 blev vist på Sundance Filmfestival og blev sågar nomineret til en Oscar. I den forbindelse udsendte Banksy en meddelelse, hvor han skrev, at nomineringen kom som en stor overraskelse for ham, og at han ikke brød sig om konceptet for prisuddelinger. Men at han dog var klar til at gøre en undtagelse for de priser, han var nomineret for. Banksy vandt dog ikke prisen for bedste dokumentar.

Det kan være lidt svært at få et ægte Banksy-maleri på væggen i hjemmet, men heldigvis er der andre muligheder for at peppe stuen eller børneværelset op med mere familiievenlige tapeter – som f.eks. Familietapeter.dk, hvor der findes et stort udvalg af flot udsmykning for hele familien.

Engelske journalister har længe forsøgt at afsløre identiteten bag Banksy. Flere rygter har cirkuleret gennem årene, og medier har forsøgt at kæde Banksy sammen med Robert Del Naja (også kendt som 3D) fra bandet Massive Attack og Jamie Hewlett, en britisk tegneserie-tegner, som også er kendt fra bandet Gorillaz. Men det har dog vist sig, at ingen af de to skulle være lig med Banksy.

Det er endnu ikke lykkedes at få bekræftet med sikkerhed, hvem der gemmer sig bag Banksy. I 2008 mente den britiske avis Mail on Sunday sig dog sikker på, at Banksy var en mand ved navn Robin Gunningham, der stammer fra en by i nærheden af Bristol og i dag er 46 år.

Gunningham flyttede til London i 2000, og analyser af, hvor Banksys værker er dukket op, har angiveligt vist, at de stemmer ganske godt overens med de steder, hvor Gunningham har opholdt sig.

I 2018 blev en tegning malet af Gunningham sat på auktion. Tegningen var fra 1993 og var på et kassettebånd for et musikband fra Bristol ved navn Mother Samosa, og eksperter mener at kunne se påfaldende lighed med de vægmalerier og graffiti, som Banksy sidenhen har lavet på gaderne i England.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

dante