Mona Lisa – et af kunstens største mesterværker

Mona Lisa – et af kunstens største mesterværker

Der er mange berømte malerier i verden, og fælles for dem alle er, at de udgør en væsentlig del af vores kulturarv. De fortæller hver især en historie, som oftest er et tydeligt testamente til den tidsperiode, hvori de blev skabt. På denne måde er malerierne fra de store mestre også et vigtigt historisk vidnesbyrd, som for enhver pris skal forsøges bevaret.

Der er dog nogle malerier, som i højere grad end andre formår at gribe folk og gøre dem fascinerede på en måde, som er ganske speciel og bemærkelsesværdig. Et sådant maleri er Leonardo Da Vincis kvindeportræt, Mona Lisa. Mona Lisa blev malet af Da Vinci i en periode, som strakte sig fra ca. 1503-1506. Det var altså i en tidsalder, hvor man ikke havde smarte, moderne redskaber som for eksempel en slagleklipper fra https://www.kellfri.dk/ til sin rådighed. Det var også en periode i historien, som var ganske kaotisk. Leveforholdene var generelt ganske dystre, og mange levede i decideret fattigdom og armod. Derfor er det så meget desto mere bemærkelsesværdigt, at kunsten faktisk også formåede at blomstre i denne periode.

Mona Lisa er et portræt af en kvinde, og de fleste kunsthistorikere er enige om, at modellen for maleriet er kvinden, Lisa Del Giocondo. Hun var gift med den yderst velhavende Francesco Del Giocondo, og det var ham, som kommisionerede Leonardo Da Vinci til at forevige sin unge hustru. Da Vinci overrakte dog aldrig maleriet til Giocondo, men valgte i stedet at beholde det i egen eje og varetægt. Det var en af Da Vincis mest skattede ejendele, og blandt andet derfor havde han altid billedet med sig, når han var ude at rejse.

I dag er Mona Lisa udstillet på Louvre museet i byernes by, Paris. Og er formodentlig et af museets allerstørste trækplastre. Dette siger en hel del om maleriets tiltrækningskraft, da Louvre ligeledes er hjem for mange andre af verdenshistoriens store mesterværker. En del af maleriets brede folkelige appel skal findes i Mona Lisas smil. Det er vældigt svært at tyde, og på den måde åbner det op for dusinvis af forskellige fortolkninger. Denne åbenhed for forskellige fortolkninger er med til, at gøre billedet ekstra vidunderligt, da det betyder at man har mulighed for at digte sin egen historie og narrativ omkring kvinden på billedet. Hun er mystisk og uudgrundelig og ikke ligetil at læse. Dette gør hende automatisk til en spændende skikkelse, som man drages af.

Mona Lisa har været udsat for forskellige farer gennem de sidste hundreder af år. Blandt andet har hun været fransk krigsbytte, og er i øvrigt forsøgt stjålet dusinvis af gange, men heldigvis er hun den dag i dag stadig helt intakt, og kan forhåbentlig fortsætte med at fascinere folk i de næste hundreder af år.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

dante